Vägen mot ett aktivare och hälsosammare liv - del 1

Det behöver inte vara så svårt. Börja med att se över din vardag.
 
Grunden till ett aktivt, och således också hälsosammare, liv ligger i var och ens vardag. Hur ser största delen av din dag ut? Studerar du? Jobbar du? Eller gör du någonting annat? Det viktiga i det här avseendet är inte vad du gör utan hur du gör det. Liggande, sittande, stående, gående? Ett välkänt faktum är att människans kropp är gjord för att röra på sig. Inte vara passiv 24 timmar i dygnet som många sorgligt nog är i dagens läge. Man sitter vid frukostbordet, sitter i bilen påväg till jobbet, sitter på jobbet, sitter i bilen påväg hem, sitter vid middagsbordet, sitter i soffan framför tv:n, datorn, läsplattan eller med telefonen. Sedan går man och lägger sig. Och så där rullar det på.
 
En stillasittande vardag medför en hel del hälsoproblem, och många av dem uppkommer oberoende om du tränar regelbundet utöver det här. Muskelvävnaden försvagas och nervsystemet inaktiveras, lymfsystemets funktion (som bl.a. är att bekämpa infektioner) försämras och energiomsättningen sänks. För att inte tala om övervikt, försämrad blodcirkulation, tilltäppta blodkärl osv. Det har skrivits en massa om det här på senaste tiden, men ändå vill människor inte ta det till sig. Det har ur en hälsosynvinkel verkligen inte så stor skillnad om du tränar hårt 7 timmar i veckan, om du sitter resten av tiden. En livsstil med regelbunden och tillräcklig fysisk vardagsmotion är viktigare med avseende på hälsan än en livsstil som bara fokuserar på särskilda träningspass. Detsamma gäller om du vill slipa formen. De allra flesta har svårt att träna så pass mycket och hårt att det skulle räcka till för t.ex. en eventuell viktnedgång. Med tanke på energiförbrukningen är vardagsaktiviteterna de som har överlägset mest betydelse. Det tråkiga är att när folk bestämt sig för att börja träna så minskar de vardagsmotionen, för då utför de ju "riktig" träning. Det tankesättet kan inte bli mera felVardagsmotionen är en viktig faktor, obeoende målsättning.
 
Låt mig illustrera ett bra exempel, som också finns i PT-materialet som hör till utbildningen jag går. En vecka består av 168 timmar. Om man sover 7,5 timmar per natt återstår ungefär 115 vakna timmar per vecka. Utför man specifik träning 3-7 timmar i veckan återstår fortfarande 108-112 timmar i veckan. Hur ska 7 timmar träning i veckan kunna balansera upp 108 timmar sittande? Frågar ni mig så går det nog inte, oberoende hur hårt man tränar. Har man däremot ett fysiskt aktivt jobb så ser det redan bättre ut, då rör man antagligen på sig ungefär 40 (5 x 8) timmar till i veckan. Men fortfarande återstår 68 timmar sittande, om man inte är aktiv under sin fritid.
 
Så hur får man då in den här livsviktiga vardagsmotionen om man faktiskt är tvungen att sitta på jobbet eller i skolan? Det är väldigt enkelt. Man reser sig upp med jämna mellanrum och rör på den stackars bortdomnade kroppen. Att bara stiga upp för några sekunder gör stor skillnad om man gör det regelbundet, minst en gång i timmen. På lunchpausen kan man gärna gå en runda om man har tid. Man promenerar eller cyklar till och från jobbet, och alla andra ställen man ska också för den delen, om bara möjligt. Man tar trappan i stället för hissen. Man träffar kompisarna över en promenad och inte alltid bara över en kopp kaffe. Osv osv.
 
När det kommer till vardagsmotion är min mamma min allra största förebild. Hon avskyr att ta bilen och gör det sällan. Ska hon någonstans cyklar eller promenerar hon. Ofta oavsett väder och vind. Hon är en 50 plussare i väldigt god form, mycket tack vare den stora mängd daglig vardagsmotion hon idkar (kosten är en annan bidragande faktor, men låt oss hålla oss till motionen i det här skedet, för enkelhetens skull). Hon föregår med väldigt gott exempel, som jag är väldigt tacksam över att ha fått ta del av under större delen av min uppväxt.
 
Jag har själv en väldigt stillasittande vardag för tillfället. Att skriva på gradun och läsa på PT-prov är förödande stillsamt. Det här åtgärdar jag genom att se till att jag under dagarna regelbundet och tillräckligt ofta stiger upp, rör på armar och ben och sträcker på ryggen. De dagar jag läser mera än jag skriver brukar jag nu och då göra det stående. Har jag tillräckligt med tid så promenerar jag när jag ska någonstans, cyklar om jag har lite mera bråttom. Jag försöker alltså följa min mors exempel och lämna bilen hemma så ofta jag bara kan. Klart att jag också använder den ibland. Men att inte ha bilen som första alternativ vad gäller färdmedel gör min vardag så mycket mera aktiv och livskraften således mycket högre. Det är ju inte bara motion jag får heller, utan också frisk luft.
 
Det här är inte någonting jag alltid gått runt och tänkt på, men med åren har jag verkligen insett vikten av det. Som sagt, du kan träna ett renodlat träningspass alla dagar, men det kommer i slutändan ändå inte att göra någon större skillnad om du sitter resten av tiden. Men då bör vi ändå komma ihåg att det alternativet förstås är betydligt bättre än att vara totalt passiv, och varken röra på sig i vardagen eller på gymmet/i löpspåret.
 
Ett aktivt och hälsosamt liv består av många delar som tillsammans bildar en helhet. Att ha bara en del under kontroll är sällan tillräckligt för att optimera sin hälsa, sitt välbefinnande och sin form, men det är en väldigt bra början. Det här inlägget, och de som följer, fokuserar alltså på motion och rörelse, utan att ta t.ex. kost och vila i beaktande, som ju också är viktiga delar.
 
De medvetna, aktiva vardagsaktiviteterna kompletteras alltså sedan med en lämplig mängd specifikt inriktad träning, vilket jag återkommer till i del 2.
 
Promenader, inte med avsikt att träna utan att ta sig från punkt A till punkt B, är väldigt bra vardagsmotion.
 
 
Att ta cykeln, speciellt om du ska lite längre, är också ett bra alternativ.
 
 
Att på somrarna avbryta solandet med ett dopp och några simtag är ett bra sätt att väcka kroppen.
 
Välj bort hissen (om det finns en) och ta trapporna.
 
Till och med när du ska till krogen kan du få in lite vardagsmotion, genom att gå eller cykla i stället för att ta taxi.
Inspiration och motivation, Livsstil, Vardagsmotion | |
#1 - - Jenny:

*sparkar undan sadelstolen och stiger upp och stå* Superbt inlägg!

Svar: Tack Jenny, och bra gjort! ;)
Vicki

#2 - - Veronica :

Megaintressant inlägg och toppen blogg, hittade in på den av en slump helt nyligen :) Upplever att träningsbloggar lätt blir "för mycket" med en nästan hetsande inställning till träning.. Egentligen är det ju inte svårare än just det du beskriver här ovan!

Svar: Tack, vad roligt att du tycker det! :) Jag tror på att balans på alla plan är viktigt för att något ska hålla i längden, så också vad gäller livsstilen. Blir det extremt åt något håll är det sällan hållbart. Ofta ser man för lätt förbi den viktiga grunden, tyvärr!
Vicki

Upp