Havanna - Dag 5, juldagen.

På juldagsmorgonen var det väckning redan 6.45, och efter morgonmålet hoppade vi på den ordentligt försenade bussen till den västra halvön och staden Pinar del Rio. Utfärden började med att vi åkte förbi en olycksplats, där det låg en till synes död man vid vägrenen. Usch så obehagligt! Efter någon timme stannade vi sedan vid en utkiksplats och fotade det fina landskapet. Efter en kurvig bergsväg var vi framme i Viñales, där vi besökte en casa de tobacco, kollade in tobaksplantor och tobaksodlingar, och blev visade hur man rullar cigarrer. Pappa köpte 10 stora cigarrer för 40 CUC (dryga 30 euro), när en sådan cigarr hemma i Finland kan kosta kring 50 euro.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi åkte sedan vidare till Viñalesdalen där mogoten med den stora muralmålningen finns, målad på begäran av Fidel Castro. Vid foten av den här mogoten åt vi lunch, som bestod av någon slags lokal rotfrukt, ris och svarta bönor och griskött. Riktigt gott var det! Chokladpudding och superstarkt kaffe serverades till efterrätt. Naturligtvis fick vi igen njuta av livemusik, och Ääli köpte en skiva av de glada gubbarna.
 
 
 
 
 
 
Efter maten åkte vi vidare till Cuevo del Indio, en stor häftig grotta långt in i berget. Det var väldigt fuktigt och droppade vatten från väggar och tak. Överlag kändes landskapet och luften väldigt tropisk här. Inne i grottan fanns en flod som vi åkte båt på och kollade på bergsinristningar av Kubas ursprungsbefolkning Guanahatabey. Vi åkte också ut ur grottan i den här båten. Väl iland köpte mamma en korg gjord av palmblad, som har bytt färg från granngrön till en skiftande brun nyans nu hemma i Finland.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter det här hade vi en lång bussresa tillbaka till hotellet, och väl framme var vi vrålhungriga. Efter en snabb dusch gick vi ner till hotellrestaurangen för en gedigen middag med alla möjliga goda rätter. Sedan var det dags att packa väskan inför nästa dags avfärd till ön Cayo Santa Maria.
Resor | |
Upp