Dark chocolate.

Jag har nyligen lagt mig med en ny vana: en ruta mörk choklad om dagen. Oftast efter middagen, eftersom det är då sötsuget smyger sig på. Nu snackar vi alltså väldigt mörk choklad, med en kakaohalt på minst 80 %. Den är så kraftig i smaken att man absolut inte vill ha mer än en bit, på sin höjd två, och allra minst någonting annat sött. Man vänjer sig ganska snabbt vid smaken också, så fast man tror att man inte gillar så pass mörk choklad så lönar det sig kanske ändå att ge det en chans. En av mina favoriter är Marabous 86 %, en annan J.D Gross 81 % från Lidl. Mums.
 
Mörk choklad har ju varit väldigt mycket på agendan de senaste åren, då flera studier påvisat hur hälsosam den är. De "hälsosamma" kommer såklart från kakaon, som innehåller t.ex. flavonoider, vilka är kemiska föreningar som fungerar som antioxidanter. Lär ska vara bra för hjärtat och allt möjligt. Men vetenskapligt bevisat eller inte så kvarstår det faktum att mörk choklad även den innehåller mycket fett och socker, även om sockermängden är betydligt mindre i riktigt mörk choklad än i vanlig mjölkchoklad. Men det goda med den mörka varianten är som sagt att man nöjer sig med en ruta. Bidrar den sen ännu med lite hälsofrämjande effekter så är det ju fantastiskt.
 
Så en bit efter maten alltså. Fast jaa, inte idag. För idag fick mamma för sig att hon sku lyxa till vår träningsfria kväll med en dessert. Fast av den hälsosammare sorten den också i och för sig. Utan vaniljglassen kunde det knappt räknas som dessert ens. Men jäklar vad gott det var.
 
Röra med havregryn, jordgubbar, blåbär, svarta vinbär, nötter, pumpafrön, och kokosflingor. Och glass.
| | Kommentera |
Upp