Lax i ugnen och ugnsstekta rotsaker

Dagens middag blev mycket lyckad. Lättlagad och hälsosam mat som passar både till vardag och helg.
 
Det här behöver du (2-3 portioner):
 
- 500 gram lax
- 2 stjälkar bladselleri
- en liten bit blåmögelost (kan lämnas bort)
- 3 medelstora rödbetor
- 1 plasternacka
- 1 stor morot
- 3-4 medelstora jordärtskockor
- olivolja
- salt, citronpeppar, fiskkrydda.
 
Så här gör du:
 
Värm ugnen till 225 grader. Tvätta rödbeta, palsternacka, morot och jordärtskocka noggrant. Skiva rotsakerna och bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Salta och strö över en liten skvätt olja. Blanda om och placera plåten i övre delen av ugnen.
 
Smörj en ugnsform med lite olja. Skölj fisken i kallt vatten och placera den i formen. Krydda med salt, citronpeppar och fiskkrydda. Skiva bladselleri och fördela jämnt över fisken. Smula över mögelosten (som sagt kan den lämnas bort, jag använde den egentligen bara för att det låg en bortglömd bit kvar i kylskåpet).
 
När rotsakerna varit ungefär 10 minuter i ugnen, vrid ner värmen till 180 grader och rör om. Sätt därefter in ugnsformen med fisken i nedre delen av ugnen, under plåten med rotsaker. Låt allt stå i ugnen 20-25 minuter till. Servera med valfri sallad. Gott!
 
Jag åt i dag fisken och rotsakerna med en fjärdedels avokado och en enkel sallad med spenat, paprika, tomat och gurka.
Mat, Recept | |
Upp